ΣΕ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ...

2012-12-14 15:33

Την δεκαετία του 1990, όταν διάβαζα Μαρξ, κλείνοντας το μάτι στον Χέγκελ λόγω της έξυπνης αθεΐας του τελευταίου, προσπαθούσα να ερμηνεύσω κινήσεις, σκέψεις και συμπεριφορές του ευρύτερου περιβάλλοντος, ανακαλύπτοντας το εξής συνταρακτικό:το ιερό αίμα των αρχαίων Ελλήνων, ικανοποιημένοι από τους παχυλούς μισθούς, το ευρωπαϊκό πέπλο και την πεποίθηση ότι το σοβιετικό λάθος ήταν απόρροια μιας ηγεσίας που την έπνιξε η εσωστρέφεια και όχι του καπιταλιστικού τέρατος που εισέβαλε στην ρωσική τούνδρα  και της απάνθρωπης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού απ’τους εκτελεστές πιονιέρους.

Το ΔΝΤ αποκάλυψε τρία πράγματα στην σφηκοφωλιά της βαλκανικής παράνοιας: την αμορφωσιά του όχλου, το πάθος για το εύκολο χρήμα και τον εμμονικό τοπικισμό, ένθεν κακείθεν. Η περιώνυμη ταξική συνείδηση δεν αφορά κανέναν καθώς στην Ελλάδα του χαλβά, των σουβλακερί και των σκυλάδικων η συνοχή, τα κίνητρα και οι αξίες, οφείλουν να περάσουν από φασματογράφο για την απαραίτητη έγκριση χρώματος και ανταγωνισμού.


                         

Ο φασισμός δεν αφορά μόνο τους θιασώτες της Χρυσής Αυγής αφού μια βόλτα απ’τα κοινωνικά δίκτυα, καθιστά τον διάλογο και την σύνεση μικροαστικό κατάλοιπο για να παίζουν τα νήπια με την αυτονομία και τους θεσμούς. Υπεράνω όλων η ιαχή και το χάος.
Δεν υπερβάλλω όταν εμμένω στην κάκιστη ποιότητα των Ελλήνων. Μια βόλτα σε εφορία, υποκατάστημα ΙΚΑ ή στη λαϊκή, προδίδει αυτό που εθελοτυφλούμε να παραδεχτούμε. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία πολλών να απαγκιστρωθούν από το μοτίβο που ενέχει αναθεμάτισμα, χρόνια επαιτεία και κουτοπόνηρη ανημπόρια. Από την εμπειρία μου φρονώ ότι ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με τα κοινά, το Δημοκρατικό Ιδεώδες, τα πολιτιστικά και κοινωνικά φαινόμενα, δεν διαβάσαμε Ιστορία χωρίς να την ερμηνεύσουμε με τα εύκολα εργαλεία της παραγωγής και της εκμετάλλευσης, αδιαφορώντας για την τυχαιότητα, την δημογραφία, τα γλωσσικά στοιχεία, τον μη οικονομικό σκοπό. Αναλωνόμαστε σε ένα κακέκτυπο κοινωνιολογικού εφιάλτη αφού το προσωπικό στίγμα δεν υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο. Ο όχλος δεν ξεχνά αυτούς που του φέρονται με το γάντι. Το νοητό εξάλλου αγνοεί το αισθητό. Ποτέ το αντίθετο.

Τελικά, δεν βγαίνει άκρη καθώς η λογική είναι η άρνηση υπέρβασης της δυσκοίλιας θέασης.Η μιζέριας τους.Το αδιαφορώ και συνεχίζω.Και όπου με πάει.Ισως να κ.τ.λ


                                                 


Μη γελιέστε, για να αλλάξει η τραγική κατάσταση στην οποία ζούμε, και πάλι με τον εαυτό μας πρέπει να αναμετρηθούμε. Και πιο συγκεκριμένα, με εκείνο το «κομμάτι» μας, που μας θέλει «ατομάκια»: «ανεξάρτητους» δηλαδή και απομονωμένες μονάδες, οι οποίες προασπίζουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους έναντι της κοινωνίας, νοούμενης αποκλειστικά ως το πεδίο ικανοποίησης των ατομικών επιθυμιών.

Το τι τελικά θα γίνει, κανείς δεν το ξέρει. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι πως οι αγώνες που έρχονται, όπως και αυτοί που πέρασαν, προσφέρουν τη δυνατότητα στον καθένα να εξελιχθεί από «ατομάκι», σε ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη με σώμα, καρδιά και νου: σε άνθρωπο δηλαδή που παλεύει για τη διαμόρφωση των συλλογικών όρων ικανοποίησης των βασικών του υλικών αναγκών, όχι μόνο για την επιβίωσή του, αλλά και για την διατήρηση της ψυχικής του ισορροπίας, καθώς το μυαλό του τον πληροφορεί πως η καταστροφή που βιώνουμε δεν έχει φυσικά, μα κοινωνικά αίτια, δηλαδή, την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας μας.
 

Εκείνο που με απασχολεί, είναι το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, από τη μεριά του ταξικού κινήματος. 
Είναι γεγονός ότι το Κ.Κ.Ε. από την πρώτη στιγμή λέει και παλεύει καθημερινά ώστε κανείς να μη μείνει μόνος του μέσα στο σπίτι του, κανείς να μη σκύψει το κεφάλι και να βυθιστεί στο σκοτάδι της απελπισίας. Την ίδια ώρα όλα, σχεδόν, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα,βρίσκουν την ευκαιρία με κάθε νέα αυτοκτονία-δολοφονία να εκφράσουν πόσο "συγκλονισμένοι" είναι, να μιλήσουν για "ανθρωπιστική κρίση",  για ανάγκη "αλληλεγγύης" και άλλα παρόμοια. Την ώρα που πρέπει να σωπάσουν, βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν και λίγο "άνθρωποι".
Άραγε πόσους ξεγελούν ;;


Την ιστορία σου, την βάλαν σε μουσεία.

Αστραφτερά τα τζάμια, γρανίτης για το πάτωμα.

Βιβλία γράψανε με αυτήν,

εύκολα να τη βρίσκεις,  γρήγορα να τη μαθαίνεις.

Αρκεί να τη μαθαίνεις.

Να τη μαθαίνεις σαν κάτι μακρινό,

σαν ξένο οργανισμό,

πέρα και μακριά απ’ την απλή ζωή σου.

Τη δύναμη σου στολίσαν στα χρυσά.

Νεκρούς κι αγώνες που έχεις στο σωρό,

αγάλματα τους κάναν,

αστραφτερά κι ωραία.

Για να σε καθηλώνουν σαν τα βλέπεις.

Αυτό ζητάνε απο σένα .

Καθηλωμένος να ‘σαι,

με την απελπισία για συντροφιά.

Τη δύναμη σου μπροστά σου να τη βλέπεις.

Απο τα μάτια σου να μην κρυφτεί ποτέ.

Ποτέ σου όμως μην την αντιληφθείς,

ποτέ να μην τη νιώσεις,

ποτέ σου κτήμα μην την κάνεις.

Σε θέλουν γελαστό μπροστά στη δύναμη σου.

Σαν χάνος να γελάς.

Να χαίρεσαι με την παλιά σου δόξα,

το τώρα να ξεχνάς.

 Να σε φοβίσουν μην  τους αφήσεις!

Τα ψέματα τους μην πιστέψεις!

Την ιστορία σου τη γράφεις πάντα εσύ.

 Η δύναμη σου στις φλέβες σου κυλά.

 Κι όσο για το χαμόγελο,

Κι αυτό μην τ’ αρνηθείς.

 Γιατί ανήκει στους νικητές.

 Γιατί ανήκει σ’ εσένα..