Διεκδικούν και διαμαρτύρονται τα πρόβατα;

2012-11-29 15:21

Ναι, τα πρόβατα και ζητάνε και διαμαρτύρονται. Όταν πεινάνε, βελάζουν, ζητάνε από το βοσκό τους ή χορτάρι ή να τα πάει να βοσκήσουν. Εάν δεν το γνωρίζετε, να σας πω ότι η στάνη δεν είναι ένας αριθμ

ός μεμονωμένων προβάτων. Τα πρόβατα ζουν σε οικογένειες και ομάδες. Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας πάει σε μια άλλη, αυτή το απομακρύνει. Αν δε με πιστεύετε, ρωτείστε όποιον βοσκό ή κτηνοτρόφο βρείτε ποτέ μπροστά σας και θα σας το επιβεβαιώσει. Η στάνη είναι ένα άθροισμα διευρυμένων οικογενειών.
Ενώ τα πρόβατα διαμαρτύρονται με το βέλασμά τους, δεν είναι και λίγα τα περιστατικά που πρόβατα επιτέθηκαν κατά του βοσκού τους ή τη κοπάνησαν από το κοπάδι. Τα ζώα όμως των ζωολογικών κήπων ή των τσίρκων, μέχρι πρόσφατα, δεν διεκδικούν: υπακούουν τους θηριοδαμαστές τους μέχρι να επιτεθούν: να τους φάνε, να τους ποδοπατήσουν, να τους ακρωτηριάσουν.
Από την άλλη, τα μουλάρια, τα γαϊδούρια και τα άλογα που πεισματώνουν, τσινάνε, μουλαρώνουν δεν διαμαρτύρονται αλλά αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές.
Όταν δεν υπάρχει Κυριαρχία/Υποτέλεια, δεν υπάρχει και αίτημα/διαμαρτυρία. Κυριαρχία και αίτημα/διαμαρτυρία εμφανίζονται μαζί. Κυριαρχία σημαίνει εξάρτηση και των δυο μερών της κοινωνικής σχέσης (Κύριος και Υποτελής). Εξάρτηση σημαίνει και παραχώρηση: ο ποιμένας οφείλει να εξασφαλίσει τη τροφή στα ζώα του: εάν δεν το κάνει, θα πεθάνει και ο ίδιος. Εάν ένας βοσκός δεν ταΐσει τα ζώα του το χειμώνα, αυτά θα ψοφήσουν, έτσι δεν είναι; Ο ένας εξαρτάται από τον άλλον, ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον. Εάν δεν τα ταΐσει και δεν τα βγάλει για βοσκή, αυτά θα αρχίσουν να βελάζουν, να διαμαρτύρονται. Όταν τη θέση των ζώων την πήραν οι άνθρωποι (δουλοκτησία), οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, οι δούλοι υποτελείς, εκλήφθηκαν ως ζώα: η λέξη ανδράποδα πλάστηκε με πρότυπο τη λέξη τετράποδα!
Το επόμενο στάδιο από αυτό της διαμαρτυρίας είναι αυτό που θα την αντικαταστήσει.Το πέρασμα στην πράξη.Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.


.